KALİTE BİR ZEYTİNYAĞI HAKKINDAKİ HER ŞEY !
Öncelikle tüm zeytinyağı tüketicilerine sağlıklı günler dilerim. Bu yazımda kaliteli bir zeytinyağı üretebilmek için neler yapmalıyız,nasıl üretim yapmalıyız,kaliteli bir zeytinyağını duyusal analizde nasıl anlayabiliriz,zeytin ağaçlarımızın dalındaki zeytin halinden insan sağlığına faydalı bir zeytinyağına haline nasıl getirebiliriz,doğru şekilde nasıl saklamalıyız ve zeytinyağı hakkında merak ettiğiniz bir çok şeyi sizlerle paylaşacağım.
İlk olarak Erken Hasat , Soğuk Sıkım zeytinyağının ne olduğunu açıklayalım.Bir zeytinyağının erken hasat olabilmesi için dalında ve yeşilken toplanması gereklidir. Zeytinlerin hiçbir zaman zarar görmemesi lazımdır.
Erken hasat olarak toplanan zeytinleri soğuk sıkım yapabilmek için fabrikamızda Malaksasyon(Yoğurma,Zeytin hamur halindeyken) esnasında zeytin hamurunun sıcaklığını max 26 derecede tutuyoruz.Bu sıcaklığın üstüne çıkılmaması gereklidir çünkü zeytinyağının içerisinde antioksidanlar yani insan sağlığına yararlı polifenoller yüksek sıcaklıkta uçmakta ve kaybolmaktadır.Bu koşullara uyulduğu taktirde Erken hasat,Soğuk sıkım bir zeytinyağı elde etmiş olursunuz.
Burada dikkat edilmesi diğer bir nokta,zeytinin dalından koparıldıktan sonra 4 saat içinde sıkıma alınması gereklidir.
Zeytinlerin zarar görmemesi için bu saatin üstüne çıkılmamalıdır.
Kaliteli bir zeytinyağı için en önemli noktalardan biride TEMİZLİK.
Bana göre bir zeytinyağı tesisinin en önemli 3 kuralı vardır.Bu kurallara gelicek olursak TEMİZLİK,TEMİZLİK,TEMİZLİK.Kesinlikle temizlikten ödün verilmemesi gerekli.Kalite bir zeytinyağı üretebilmeniz için temiz bir ortam şart.
Kalite bir zeytinyağını ürettikten sonra diğer bir konu depolanmasıdır.Onlarca emek harcayarak ürettiğiniz zeytinyağlarını bir çırpıda bozabilirsiniz.Bunun için zeytinyağının gerekli şartlarda depolanması gereklidir.
Zeytinyağı , özel krom zeytinyağı tanklarında ve ışı,ışıktan uzak tutulmalıdır. Güneş,ışık,sıcaklık zeytinyağının düşmanıdır ve zeytinyağının nefasetini bozmaktadır.Tüketicilerin aldıkları zeytinyağlarını kullanmaya başladıktan sonrada bu noktalara dikkat etmeleri,zeytinyağlarını ısı dan ve ışıktan uzak tutmaları gereklidir.
Zeytinyağ tüketicilerinin asla almaması gereken zeytinyağları yol kenarlarında,markasız patentsiz yağlardır.Sizlerden ricam yol kenarlardan sıcakta satılan,markası olmayan yağları tüketmemeniz.
T.C Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı zeytinyağlarını tüketmelisiniz.
Şimdide gelelim kaliteli bir zeytinyağının duyusal analizde nasıl anlaşılacağına.
Öncelikle kaliteli bir zeytinyağı sizin burnunuzu arkasından da damağınızı ikna etmelidir. Tatmak için elinize aldığınız zeytinyağınızı öncelikle üstünü elinizle kapayarak biraz elinizde ısıtmalısınız.Isıttıktan sonra ilk önce koklamalısınız.
Kaliteli bir zeytinyağı kokladığınızda burnunuza çimensi,meyvemsi,ferah,ot kokusu hissi vermelidir.Eğer bu kriterler varsa damak tadımına geçebilirsiniz.
Bu aşamada zeytinyağını ağzınıza aldıktan sonra aspirasyon hareketi yaparak genzinize kuvvetli bir şekilde 3,4 defa çekmelisiniz. Zeytinyağının dil de ve genizde hafif bir acılık yanma hissi bırakmalıdır. Bunun sebebi zeytinyağının içerisinde bulunan insan sağlığına faydalı polifenollerden kaynaklanmaktadır.
Zeytinyağının donması yada donmaması o zeytinyağının iyiliği ve kötülüğü hakkında hiçbir bilgi vermez. Ayrıca kaliteli bir zeytinyağını rengine bakarak ayırt edemezsiniz. Mutlaka ve mutlaka koklamak ve tatmak duyusal analizin vazgeçilmezidir.
Umarım yazdıklarım ile sizlere faydalı olabilmişimdir. Yeniden yeni bilgilerle farklı bakış açılarıyla zeytin ve zeytinyağında görüşmek üzere.
KAAN KÖKTEN
Bir yanıt bırakın