Zeytinyağlı Enginar Tarifi – Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı yemekler arasında en zengin vitamin ve mineral değerine sahip olan yemek kuşkusuz Zeytinyağlı Enginar olmaktadır. Havuçtan patatese, adını aldığı enginardan bezelyeye tam bir vitamin deposu olan Zeytinyağlı Enginar; özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Öz Köyüm olarak 60 yılın tecrübesiyle ürettiğimiz zeytinyağlarımızla yapabileceğiniz bu eşsiz yemekle ilgili olarak çok sık bir şekilde sorulan soru aşağıda yer aldığı gibidir:
- Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağlı Enginar Tarifi Nedir?
Biz de, siz değerli müşterilerimiz için sofralarınızın vitaminle dolması için bu sorularınıza cevap veriyor ve o leziz tarifi veriyoruz.
Mart ayının gelişiyle birlikte yavaş yavaş pazarlar ve marketlerde gördüğümüz enginar, Nisan ayı gibi oldukça yaygın bir şekilde bulunabilmektedir. Hem yaprağı, hem de kendisi afiyetle tüketilebilen enginarın sağlık açısından yaprağı çok daha faydalıdır. Yemeklere eklemeden, çiğ veya zeytinyağ takviyesiyle salatalarda kullanabilirsiniz.
Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?
Zeytinyağı, kuru soğan, patates, havuç, bezelye, enginar, limon suyu, su, toz şeker, tuz ve dereotu kullanılarak yapılıp servis edilen Zeytinyağlı Enginar için en önemli nokta; enginarların sap ve yaprak kısımlarından tamamen ayıklanmış olmasıdır. Ayıklandıktan sonra ise limonlu su içerisinde bekletilmesi gerekir. Bekletilmediği takdirde kararma sorunuyla karşı karşıya kalınabilmektedir.
Ortalama olarak 30 dakika içerisinde hazırlayacağınız, 1 saat süreyle de pişirdikten sonra tüketebileceğiniz zeytinyağlı enginar için vereceğimiz ölçüler “8 kişilik” yemek içindir. Eğer daha az ya da fazla olmasını istiyorsanız, ölçüleri orantılı bir şekilde düşürebilirsiniz. İşte ölçüler:
Zeytinyağlı Enginar Malzemeleri:
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 su bardağını tam dolduracak şekilde dondurulmuş bezelye
- 8 adet ayıklanmış enginar
- 2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
Bu malzemeler zeytinyağlı enginarın hazırlanmasında kullanılmaktadır. Aynı zamanda servisi için de çeyrek demet dereotu yeterli olacaktır.
Zeytinyağlı Enginar yapımında en önemli malzeme her ne kadar enginar gibi görünse de; tat bakımından yağ çok daha önemlidir. Çünkü yemeğin tamamlayıcı unsuru yağ olmaktadır. Bu sebepten dolayı Öz Köyüm olarak, 2 kez uluslararası ödül kazanmış zeytinyağlarımızı tüketmenizi öneriyoruz.
Zeytinyağlı Enginar Tarifi – Adım Adım
- Bir tavanın içerisine yarım su bardağı zeytinyağı ve 1 adet küp küp doğradığımız soğanı pembe bir görünüm kazanana kadar karıştırarak kavuruyoruz.
- Soğanlar pembe görünümü aldıktan sonra üzerine küp şeklinde doğranan ve haşlanan, 1’er adet orta boy patates ve büyük boy havucu da ekleyerek yaklaşık olarak 3 -5 dakika boyunca topluca kavuruyoruz.
- Kavurduğumuz malzemeleri tavadan almadan 1 su bardağı hazırladığımız bezelyeyi üzerine ekliyoruz ve 3-4 dakika daha kavurup ardından garnitürümüzü ocaktan alıp bir kenara koyuyoruz.
- Enginarların pişeceği sosun hazırlanabilmesi için bir kap içerisine 2 tane sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve son olarak 2 yemek kaşığı zeytinyağını alıp karıştırmaya başlıyoruz.
- Taban genişliği yüksek olan bir tencere içerisine güzelce ayıklanan enginarları yerleştirdikten hemen sonra üzerine garnitürümüzü koyuyoruz. Ortalama bir tencere 8 adet enginar alacaktır ve serviste de bir kişiye 1 enginar düşecektir.
- Enginarların kararma sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini söylemiştik. Bu yüzden dolayı hazırladığımız limonlu su karışımını yavaş yavaş tencerenin içerisine alıyoruz.
- Zeytinyağlı enginarımız böylelikle soğuk servis için hazır oluyor. Dilerseniz bu şekilde servis edebilirsiniz.
- Pişirerek servis etmek isteyenler ise; kapağını kapatarak enginarlar yumuşayana kadar yani yaklaşık olarak 45 – 60 dakika pişirip servis edebilirler.
- Servis yaparken üzerine dere otu eklemeniz hem görünüm hem de tat açısından oldukça hoş bir tat bırakacaktır.
- Ayrıca soğuk olarak servis edilecekse; üzerine zeytinyağı eklemesi yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun…
Öz Köyüm zeytinyağı çeşitlerini incelemek ve hemen sipariş vermek için tıklayın.
Enginar Yaprağı Salatalarda Nasıl Kullanılır?
Aynı zeytin ve zeytinyağı gibi Enginar da şifa deposu bir besindir ve içeriği oldukça zengindir. Bu sebepten dolayı hiçbir şeyinin atılmaması gerekir. Ayıklanırken kenara ayrılan yaprakları genellikle çöpe giden enginarların yapraklarını asla çöpe atmanızı önermiyoruz. Çünkü başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa doğal tedavi olarak görülen yaprakların faydası saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Yemek olarak tüketilmesi uygun değildir, fakat salatalara eklemek oldukça hoş bir tat oluşturacaktır.
Bu noktada; Öz Köyüm soğuk sıkım zeytinyağı ile birlikte hazırlanan salatalara eklendiğinde, ekstra bir şifa oluşturmaktadır. Çünkü; ürettiğimiz yağlar %100 kalite odaklıdır. Ayrıca %100 doğal ve organiktir. Bu da zeytinyağının tüm faydalarını insana geçirmesini sağlar. Enginarla da birleşince tam anlamıyla “sağlık deposu” bir salata elde edilebilir.
Hazırlanması hiç zor değildir. Ayıkladığınız yaprakları diler büyük büyük, diler bıçakla doğrayıp, dilerseniz de robotla çekerek salatalara ekleyebilirsiniz. Bu noktada önemli olan bol miktarda zeytinyağı kullanılarak eklemektir.
Zeytinyağlı Enginar Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Zeytinyağlı enginar yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara özen gösterdiğiniz takdirde; oldukça hoş bir lezzet elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Peki, nedir bu dikkat edilmesi gereken noktalar?
Mevsiminde Tüketilmeli
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yapraklarını atmamak en önemli noktadır. Bir diğer nokta ise enginarı mevsiminde almaktadır. Enginar tamamen doğal olarak Mart ayının başları ve Mayıs ayının sonlarına kadar bulunabilir. Sonrasında satılan enginarlar, genel olarak sera ürünü olup tam anlamıyla tat vermemektedir. Bu yüzden ilkbaharın enginar yapmadan geçirilmemesi gerekir.
Doğal Zeytinyağı Kullanılmalı
Enginar yemeği için kesinlikle doğal zeytinyağı kullanmalısınız. Bahsedilen “leziz” damgası ancak o zaman vurulabilir. Doğal zeytinyağı için Öz Köyüm olarak bizleri tercih edebilirsiniz. Sizler için Burhaniye / Pelitköy’de bulunan ve hiçbir kimyasal işlem uygulamadan zeytin yetiştirdiğimiz zeytinliklerimizden toplanan zeytinleri erken hasat yöntemiyle toplayıp, ardından soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağı haline getiriyoruz.
Doğallık ve organiklik konusunda kendisini kanıtlayan firmamız Öz Köyüm, 11. Uluslararası Zeytinyağı Yarışması ve bunun yanı sıra Belçika’da düzenlenen Taste And Quality yarışmasında büyük ödüle layık görülmüş ve böylelikle uluslararası alanda öne çıkan bir isim olmuştur.
Bunun için zeytinyağı denildiğinde, tercihinizi bizden yana yapmanız; gerçek zeytinyağını tadıp damak tadınızı değiştirmeye yarayacaktır.
Enginarlar Yumuşamadan Alınmamalı
Eğer servisi soğuk bir şekilde yapacaksanız, direkt garnitürü yerleştirdikten sonra servis aşamasına geçebilirsiniz. Fakat soğuk yapmayacak, pişirecekseniz, bu durumda yapmanız gereken en önemli şey enginarların iyice yumuşamasını beklemek. Çünkü enginarlar tam anlamıyla yumuşamadığı sürece ağızda her zaman farklı bir tat bırakacaktır. Yani ortası yoktur; ya soğuk servis, ya da tamamen pişmiş bir şekilde servis edilmelidir.
Limonlu Su Unutulmamalı
Limon suyuya yaptığımız karışımızı enginarların üzerine dökmeyi asla ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu sayede enginarların kararmasını engellersiniz. Ne tadında, ne de görüntüsünde herhangi bir problem meydana gelmez.
Öz Köyüm olarak sizler için hazırladığımız Zeytinyağlı Enginar tarifi bu şekildeydi. Diğer Zeytinyağlı yemekler hakkında bilgi almak istiyorsanız >> Buraya Tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın