Zeytinyağı, faydaları saymakla tükenmeyecek kadar fazla; vücudun hemen hemen her noktasına sağlık açısından temas edebilen bir yağ türüdür. Öz Köyüm olarak bizim tabirimizle %100 Meyve suyudur. Direkt ve doğal olarak tüketilebilmekte olan tek yağ özelliği bulunan zeytinyağı; aynı zamanda antioksidan açısından muhteşem bir kaynaktır. Burhaniye’nin Pelitköy mevkiinde yer alan kendimize ait zeytinliklerimizden elde ettiğimiz zeytinlerle, yine kendimize ait fabrikada ürettiğimiz zeytinyağlarının tamamı hakiki ve kalitelidir.
Kaliteli zeytinyağı tabiri hemen hemen her yerde geçtiğinden dolayı; anlamının ne olduğu ve bunun yanı sıra nasıl anlaşılacağı tüketiciler tarafından oldukça merak edilmektedir. Kaliteli zeytinyağı çok geniş bir başlıktır. Bu başlık altında cevap bulabileceğiniz sorular aşağıda sıralanmıştır:
Bu ve bunun gibi sorular, zeytinyağı ile ilgili tarafımıza en çok yöneltilen sorular olarak dikkat çekiyor. Bu soruların tüm cevabını 1957 yılından beri hizmet veren Öz Köyüm olarak sizler için hazırladık.
Zeytinyağı konusunda gerek bizim müşterilerimiz tarafından, gerekse Türkiye’de genel olarak en çok tercih edilen zeytinyağı türü; natürel sızma zeytinyağı olarak kendini gösteriyor. Bu sebepten dolayı kalite anlamında ilk bahsedeceğimiz ürün natürel sızma zeytinyağı noktasında öne çıkan Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı oluyor.
Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı için kullanılacak zeytinlerin henüz dalında ve yeşil olması gerekmektedir. Ayrıca hiçbir zarar görmeden zeytinyağı üretim bandına alınması da bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Yeşilken toplanan zeytinlerin erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olabilmesi için Öz Köyüm fabrikamızda Malaksasyon işlemi gerçekleştirilirken; zeytin hamurunun sıcaklığını en yüksek 26 derece olarak ayarlıyoruz.
Bu sıcaklığın üzerine çıkmamamızın sebebi ise; zeytinyağların içerisinde yer alan tüm yararlı maddelerin, yüksek sıcaklıkları gördüğünde etkisini kaybetmesidir. Daha sağlıklı ve faydalı olabilmesi için maksimum sıcaklığın 26 derece olması gerekir. Eğer bu koşullara dikkat edilirse; kaliteli bir erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı elde edilmiş olur.
Tabi, yukarıda verdiğimiz teknik konuların yanında aynı zamanda uyulması gereken kurallar ve dikkat edilmesi gereken birkaç şey vardır. Bunlardan ilki temiz üretimdir. Kesinlikle hijyen en üst seviyede tutulmalı ve Malaksasyon esnasında el teması olmamalıdır. Ayrıca; zeytinin dalından koparılmasının ardından maksimum 4 saat içerisinde sıkılarak yağının çıkarılması gerekir. Bu saatin üzerine çıkıldığı takdirde tam anlamıyla kaliteli zeytinyağı elde edilemez.
Zeytinyağı, böylelikle kalite anlamında oldukça yüksek bir kaliteye sahip olmuş olur. Fakat bu kalitenin korunması, sonraki süreçte depolanmasına bağlıdır. Eğer doğru depolama uygulanmazsa; kalite kaybı yaşanabilir. Bunun için özel krom zeytinyağı tankları içerisinde, ısıdan ve ışıktan tamamen uzak tutulmalıdır.
Zeytinyağının ana 3 düşmanı vardır. Bu 3 düşman ise sırasıyla; güneş, ışık ve sıcaklıktır. Bu hem firma bazında depolamada, hem de tüketiciye ulaştıktan sonra depolamada önemlidir. Yani tüketici, aldığı zeytinyağının kalitesini korumak istediğinde de güneşten, ışıktan ve sıcaklıktan uzak bir alanda muhafaza etmesi faydasına olacaktır.
Doğal zeytinyağı; tadım testi, koku testi ve laboratuvar testi sonucunda anlaşılmaktadır. Zeytinyağı sektörü, hilenin oldukça fazla olduğu bir sektördür. Bu sebepten dolayı öncelikle sizleri uyarmamız gereken noktalar; markası olmayan, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı onayı bulunmayan; TSE damgası olmayan zeytinyağları almamanızdır. Çünkü; bu zeytinyağları genel olarak “merdiven altı” olarak tabir edilen şekilde üretilmekte olup, sağlığa faydası bir yana direkt olarak zarar vermektedir.
Bir zeytinyağının doğal olup olmadığını anlamak için 3 adım atabilirsiniz. Çoğu zeytinyağı birazdan bahsedeceğimiz ilk 2 adımda doğal olup olmadığını gösterebilir; fakat bazı durumlarda kişi kaynaklı olarak arada kalma sorunu yaşanabilir. Bu durumda en kesin çözüm laboratuvar testidir.
Doğal zeytinyağını anlamak için öncelikli olarak koku testi yapmalısınız. Zeytinyağının kapağını açtığınız anda sizi karşılayacak koku aşağıdakiler gibi olmalıdır.
Bu kokulardan herhangi birini alıyorsanız; zeytinyağı yüksek ihtimalle doğaldır. Fakat tabi bu, tek başına yeterli bir test değildir. Bunun sonrasında tadım testi yapmanız gerekir. Tadım testinde ise; bir çay kaşığına zeytinyağı döküp yutmanız gerekir. Zeytinyağı, eğer doğal bir zeytinyağıysa dilinizde acılık, genzinizde ise yakarlık hissi oluşturacaktır. Bu hisler oluşmuyorsa; doğal bir zeytinyağı tüketmiyorsunuz demektir.
Koku ve tat testi tamamsa; %90 ihtimalle doğal bir zeytinyağı almışsınız demektir. Ama yine de tam anlamıyla emin olmak istiyorsanız son olarak bir laboratuvar testi yaptırabilirsiniz. Laboratuvar testi en kesin çözümdür ve birçok kriter ele alınır. Öyle ki;
Bu etkenler birer birer incelenir ve yapılan incelemelerin sonucunda zeytinyağının saf ve doğal olup olmadığı test yaptıran kişi ya da işletmeye ulaştırılır. Natürel sızma zeytinyağı için söz konusu etkenler uygulanır.